Oblíbené

Zatím nemáte žádné oblíbené položky.

Naposledy navštívené

Zatím žádné naposledy prohlížené projekty.

Třináctero rad jak hledat a nalézt ideální typový dům

23.02.2013

Jak hledat a nalézt ideální typový dům pro vaši rodinu. Zásadní otázka, na kterou jistě řada z vás hledá správnou odpověď.  Ať už se zabýváte reálnou myšlenkou nového bydlení nebo zatím jen sbíráte informace, připravili jsme pro vás následující třináctero praktických rad, které by mělo sloužit jako odrazový můstek pro váš úspěšný stavební projekt.

Typový dům

1/ Sepište si všechny požadavky, které by váš nový dům měl splňovat – počet místností, návaznost jednotlivých prostor. Pokuste se zohlednit požadavky a potřeby všech členů domácnosti i po stránce nároků na bydlení do budoucna. Ideální je si stavbu zvizualizovat, tedy jednoduše rozkreslit pro lepší představu všech.

2/ Určete si reálnou částku, kterou můžete a chcete do plánované stavby investovat. Pro konkrétní představu vyzkoušejte hypoteční kalkulačku, kterou naleznete na našich stránkách.

3/ Zohledněte všechny výdaje. Dům – typový projekt - samotný, nebude rozhodně jedinou investicí. K vašemu rozpočtu připočtěte ještě cenu základů; mohou se pohybovat v rozmezí 100 000 – 300 000 Kč, podle typu domu. Dále cenu přípojek – u rodinného domu se může jednat o částku cca 100 000 Kč. Další položkou může být oplocení pozemku, jehož průměrná cena se pohybuje okolo 60 000 Kč. Nezbytnou součástí stavby je i zpevnění plochy v okolí domu, což je pro úspěšnou kolaudaci stavby naprostou nezbytností. Doporučujeme tedy počítat s minimálně dalšími 500 000 Kč na investice podobného typu.

4/ Do vaší rámcové finanční rozvahy započítejte 10% finanční rezervy.

5/ Finance nemusí být v zásadě jediným omezením při výběru typového domu. Můžete se totiž setkat s celou řadou dalších omezujících faktorů, které je nutno před jakýmkoli rozhodnutím pečlivě zvážit a znát. Takovým omezením se může často stát územní rozhodnutí vztahující se na vámi vybraný pozemek.  Územní rozhodnutí (územní studie) může například určovat parametry domu - výšku hřebene, stavební čáru, tvar střechy, barvu střechy, počet podlaží, apod. Proto všem doporučujeme vyžádat si u příslušné obce aktuální územní plán a na jeho základě zvážit, je-li stavba pro danou oblast vhodná.   

6/ Pro výstavbu typového domu si vyberte nejlépe rovinatý nebo mírně svažitý pozemek. Často se stává, že místo vypadá na první pohled jako rovinka, nicméně po zaměření bývají často i metrové rozdíly, které následně navyšují cenu základů!

7/ Orientace pozemku vůči světovým stranám je neméně důležitá – proto doporučujeme už  v této fázi koordinaci projektu s architektem. V případě menšího pozemku je pak zvážení orientace stavby naprostou nezbytností. V ideálním případě, jednoduše shrnuto, je nejvhodnější variantou orientace na sever. Na pozemek by se tedy mělo z komunikace vcházet severní stranou. Obývací pokoj doporučujeme situovat na jihozápad. Kuchyni na východ, severovýchod nebo sever. Ideální ložnice by pak měla mít okna orientována směrem na východ.  Pro dětský pokoj volte jih, jihovýchod nebo východ.

8/  Ověřte si, zda jsou na pozemek provedeny přípojky inženýrských sítí.

9/  Také si ověřte, je-li vámi vybraný pozemek dle územního plánu určen pro stavbu rodinného domku.

10/ Ještě před koupí pozemku si rozhodně zjistěte, zda původní majitel nezatížil místo věcnými břemeny či jinými závazky.

11/ Pokud kupujete typový projekt, chtějte garanci ceny. Nenechte se zlákat výrazy "předpokládaná“ či “orientační cena" realizace. U nás se obávat nemusíte. Dlouhodbě totiž spolupracujeme s realizačními firmami, které garantují ceny domů, kvalitu práce a termíny předání. U těchto realizačních firem se nemusíte bát navyšování ceny v průběhu staveb. 

12/ Načrtněte si finanční  náročnost stavby současně s finančními nároky rodiny a tomuto schématu přizpůsobte výběr rodinného domku.

13/ Pokud si nejste jisti výběrem domu či výběrem pozemku, kontaktujte nás, rádi vám pomůžeme. Samozřejmostí konzultace je profesionalita a nezávaznost. Nechceme vás do ničeho tlačit. Naším cílem je, aby byl zákazník spokojen nejen ve fázi projektu, ale především po dokončení stavby domu. Nenabízíme totiž pouze projekt, ale komplexní službu a osobní přístup. 

» zpět do archivu článků

[Přeskočit navigaci]

Časté otázky a odpovědi (FAQs)

Pomozte vylepšit tuto stránku nebo celý web. Váš názor nás zajímá. Děkujeme.

+ Mám připomínku, dotaz k této stránce, webu

ZPĚT NAHORU

Právě v realizaciPodívejte se na RD, které jsou ve fázi výstavby...

Pasivní dům s garáží Praha Horoušánky, řízená realizace 6

Pasivní dům s garáží Praha Horoušánky, řízená realizace 6

Lokalita: Horoušánky

Pasivní rodinný dům Újezd nad Lesy, řízená realizace 12

Pasivní rodinný dům Újezd nad Lesy, řízená realizace 12

Lokalita: Újezd nad Lesy

Pasivní dům s podkrovím Praha, Kralupy nad Vltavou řízená realizace 4

Pasivní dům s podkrovím Praha, Kralupy nad Vltavou řízená realizace 4

Lokalita: Kralupy nad Vltavou

všechny realizace

Nové projektyNové studie a projekty RD...

Moderní rodinný dům

Moderní rodinný dům

Moderní dvojdům s garáží

Moderní dvojdům s garáží

Rekreační objekt

Rekreační objekt

všechny studie

 

Katalog 2016 Stáhněte si náš katalog se všemi typy domů

Poradíme Vám Nevíte si rady při výběru?
Se vším poradíme

© Všechna práva vyhrazena Projektydomu.cz - Projekty rodinných domů

tvorba webových stránek